Covid-19

afbeelding van coronavirus

Hier vindt u alle actuele informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus op gebied van sport.

Vragen
Wij kunnen ons voorstellen dat er nog veel vragen zijn. Het is in dat geval goed om in eerste instantie bij uw eigen  (sport)koepel te informeren. Deze  zijn via de Vereniging Sport en Gemeenten en NOC*NSF,  in nauwe samenwerking met de directie sport van het ministerie van VWS,  goed op de hoogte.  Voor de meest actuele versie van het protocol Verantwoord Sporten ga naar de website van  NOC*NSF.

Informatie
Zijn er toch nog vragen, laat het ons dan weten via sportenbeweegteam@renkum.nl. Wij proberen u dan zo snel mogelijk te antwoorden. Over eventueel aanvullende maatregelen  en/of relevante voorbeelden gaan wij u ook  via deze weg op de hoogte houden.

Voor actuele informatie en een uitgebreide Q&A over sport- en beweegactiviteiten in relatie tot de laatste COVID-19 maatregelen verwijzen wij u naar: https://nocnsf.nl/coronavirus-en-sport en https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport.

Update 5 juni

De sport gaat verder ‘open’! 

Voor de sport betekent dit onder andere dat bij teamsporten de afstandsregels worden versoepeld, jeugd weer competitie mag spelen, groepslessen zijn toegestaan en de deuren van sportkantines onder voorwaarden weer open kunnen.

 • Volwassenen vanaf 18 jaar mogen met maximaal 50 personen samen sporten. Dit is exclusief personeel. En geldt niet voor kinderen tot en met 17 jaar. Per ruimte mogen er maximaal 50 personen aanwezig zijn.
 • Groepslessen zijn voor alle leeftijden toegestaan.
 • Tijdens het sporten hoeven sporters onderling geen 1.5 meter afstand te houden als dit nodig is voor de sportbeoefening.
 • Binnen moet iemand een mondkapje dragen. Maar deze mag af tijdens het sporten.
 • Reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht. Er mag voor maximaal 4 personen tegelijk worden gereserveerd. Dit is met uitzondering van kinderen tot en met 17 jaar en personen uit hetzelfde huishouden.
 • Kleedkamers en douches zijn geopend.
 • Sportkantines zijn open. Zie toelichting voorwaarden.
 • Personen tot en met 17 jaar mogen weer jeugdwedstrijden spelen.
 • Personen vanaf 18 jaar mogen alleen onderling wedstrijden spelen tussen sporters van dezelfde club.
 • Er mogen geen toeschouwers aanwezig zijn bij amateurwedstrijden. Bij professionele wedstrijden mogen er wel toeschouwers aanwezig zijn.
                o    Zonder coronatestbewijzen mogen er maximaal 50 toeschouwers aanwezig                        zijn.
                      Met coronatestbewijzen mag 100% van de zit capaciteit op 1,5 meter afstand
                      gebruikt worden. 
 • Ook is recreatief zwemmen in binnenzwembaden weer toegestaan.
 • Voor zwembaden geldt dat als het aanbod uitsluitend recreatief is er maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter mag zwemmen, zonder het maximum van 50 personen. Het zwembad is dan een doorstroomlocatie. 

Voorwaarden openstelling sportkantines
Voor sportkantines gelden dezelfde regels als voor de overige horeca. Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen (inclusief kinderen) per ruimte zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Zelfbediening is niet toegestaan. Achtergrond muziek mag wel, maar entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht, waarbij reservering aan de deur is toegestaan.

Update 19 mei

Eindelijk was daar positief nieuws voor de sportaanbieders en sporters. Vanaf vandaag, woensdag 19 mei, gaat stap 2 van het openingsplan in. Dit houdt in dat onder voorwaarden ook volwassenen mogen buitensporten en binnensportlocaties en terrassen bij kantines weer open kunnen. Hieronder een overzicht van de aanpassingen die vanaf vandaag gelden.

Binnen sporten

 • Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open.
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten.
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen trainen en onderlinge wedstrijdjes (van dezelfde club) spelen. 1,5 meter afstand houden is niet verplicht en hierbij geldt geen maximale groepsgrootte.
 • Vanaf 18 jaar geldt: sporten met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Maximaal 30 personen per ruimte (excl. personeel).
 • Groepslessen voor 18 jaar en ouder mogen niet. Een instructeur/trainer mag zich wel tussen de tweetallen bewegen en aanwijzingen geven per individu/tweetal.
 • Publiek is niet toegestaan.
 • Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht.
 • Binnen moet iedereen vanaf 13 jaar een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.
 • Aandacht voor voldoende ventilatie door ramen en deuren open te zetten tijdens het sporten.

Let op! Sporthal Doorwerth is tot en met 31 mei in gebruik als examenlocatie voor het Dorenweerd College. Dit betekent dat sportaanbieders geen gebruik kunnen maken van de sporthal. Gebruikers die eventueel willen uitwijken naar een andere binnensportaccommodatie kunnen hiervoor contact opnemen met Audrey Riley (a.riley@renkum.nl).
 

Buiten sporten

 • Buiten sporten boven de 27 jaar in groepsverband kan weer (ook in de openbare ruimte), maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan.
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mochten al trainen en onderlinge wedstrijdjes (van dezelfde club) spelen. 1,5 afstand houden is niet verplicht.
 • Kleedkamers en douches blijven dicht. 

Binnenzwembaden 

Binnenzwembaden zijn alleen geopend voor sportbeoefening en banenzwemmen. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan doelgroepenactiviteiten zoals bijvoorbeeld aquajoggen voor ouderen en baby-/peuterzwemmen mogen niet. Groepslessen voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen wel. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn open, maar de douches zijn gesloten. Het reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iedereen een mondkapje dragen vanaf 13 jaar, maar deze mag af tijdens het sporten. 

Terrassen bij sportkantines

De terrassen bij kantines op sportlocaties mogen ook weer open, tussen 06.00 en 20.00 uur. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen, zoals maximaal vijftig personen per terras, maximaal twee personen aan tafel op anderhalve meter afstand, tenzij het om mensen uit hetzelfde huishouden gaat. Ook de afhaalfunctie is toegestaan.

Update 15 maart

Vanaf woensdag 16 maart is er een aantal kleine versoepeling van de maatregelen voor buitensporten. Wij hopen dat dit een tussenstap is naar een verdere verruiming van de mogelijkheden voor de sport. Er gelden vanaf woensdag de volgende maatregelen:

Sporten op sportaccommodaties (sportaccommodaties zijn in dit geval de club- en verenigingsterreinen: tennisvelden, voetbal- en hockeyvelden)

 • Er mag alleen buiten gesport worden (behalve zwemles voor kinderen).
 • Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten bij sportaccommodaties in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen met teams van de eigen club.
 • Tot en met 26 jaar is sporten bij sportaccommodaties toegestaan, in teamverband, zonder 1,5 meter afstand te houden en wedstrijden onderling spelen met teams van de eigen club.
 • Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal 4 mensen sporten, met 1,5 meter afstand houden.
 • Geen ouders/toeschouwers toegestaan.
 • Kantines, douches en kleedkamers zijn gesloten. Toiletten kunnen wel geopend blijven voor noodgevallen.
   

Sporten in de openbare ruimte

 • Sport- en jeugdactiviteiten t/m 17 jaar mogen ook buiten de sportaccommodaties plaatsvinden in de openbare ruimte. Dus ook jeugdclubs, scouting, ballet etc mogen buiten in groepsverband zonder 1,5 meter.
 • Voor 18 jaar en ouder geldt in de openbare ruimte: Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën.
 • Sporten mag met groepjes van maximaal 2 mensen (exclusief instructeur). Als er meerdere groepen aan het sporten zijn, moet er ten minste 1,5 meter afstand worden gehouden tussen deze groepen. Deze groepjes mogen niet wisselen van samenstelling. Een instructeur mag wel van tweetal naar tweetal gaan om per tweetal een aparte instructie te geven, op tenminste 1,5 afstand van het tweetal.
 • Groepslessen zijn niet toegestaan: Een instructeur mag niet meerdere groepjes van 2 mensen tegelijkertijd lesgeven.

Update 1 maart

Buitensport
Vanaf woensdag 3 maart mag jeugd tot en met 26 jaar in teamverband buiten sporten en onderling wedstrijden spelen met teams van de eigen club. Iedereen vanaf 27 jaar mag alleen sporten op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan twee personen.

De volgende voorwaarden gelden voor sporters tot en met 26 jaar:

 • Aanwezigheid van herkenbare begeleiding;
 • Er wordt geen competitie gespeeld;
 • De sporters hoeven onderling geen 1,5 meter te bewaren; (De vrijstelling geldt alleen voor zover de sport niet beoefend kan worden met inachtneming van de veilige afstand en alleen tijdens het beoefenen van de sport)
 • Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona blijven thuis.
   

Update 20 januari

Stimulering sport en bewegen van de jeugd tijdens COVID-19
Door de huidige maatregelen is binnen sporten momenteel niet mogelijk en zijn veel sportactiviteiten stil komen te liggen. Hierdoor bewegen kinderen en jongeren momenteel veel minder. Sporten in de buitenlucht mag deze doelgroep wel binnen de geldende maatregelen. Om iedereen tussen de 4 en 18 jaar de kans te bieden om te sporten, vragen wij onze sportaanbieders om hun trainingen voor deze doelgroep open te stellen of een extra programma aan te bieden in samenwerking met ons Sport- en Beweegteam. Wij hebben hiervoor een budget van € 5.000,- beschikbaar gesteld om initiatieven die bijdragen aan het stimuleren van sport en bewegen van de jeugd te ondersteunen. Sportaanbieders die hier een bijdrage aan willen leveren kunnen zich vanaf heden tot uiterlijk 6 februari 2021 melden bij het
Sport- en Beweegteam via sportenbeweegteam@renkum.nl. Na aanmelding wordt contact opgenomen over de verdere uitwerking o.a. publiciteit, programmering en de mogelijkheid van vergoeding kosten.

Update 15 december

 • Als je klachten hebt blijf je thuis.
 • Alle binnensportlocaties zijn gesloten.
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën op minimaal 1,5 meter afstand, en alleen buiten.
 • Groepslessen (18 jaar en ouder) buiten zijn verboden.
 • Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.